Duitse ordeHet kasteel Gemert maakte vroeger deel uit van de Duitse Orde, een orde van kruisridders met vestigingen in Duitsland, Oostenrijk, Polen en de Baltische staten. De linkjes hieronder verwijzen naar allerlei websites over de geschiedenis van de Duitse Orde in Utrecht (NL), Alde Biesen (Be), Bad Mergentheim (Dld), Malbork (Po), Tsjechië, Oostenrijk, Italië, enz. Op genoemde locaties zijn in de historische gebouwen en complexen vaak culturele instellingen en musea gevestigd. Dat moet in Gemert toch ook kunnen?

Duitse Orde (wiki NL)

De Duitse Orde (Latijn: "Ordo domus Sanctæ Mariæ Theutonicorum Hierosolymitanorum") is een ridderorde, ontstaan in 1189 als een gemeenschap van monniken met als doel de verzorging en verpleging van gewonde kruisvaarders. Aan het hoofd van de Duitse Orde stond een Grootmeester, ook Hochmeister genoemd. In Duitsland en Oostenrijk bestaat de orde voort als een katholieke orde. In Nederland bestaat sinds de reformatie tot op heden de Ridderlijke Duitsche Orde in de protestantse Balije Utrecht als een charitatieve instelling.

Landcommandeuren van de Duitse Orde in Gemert

Als een van de Heren van Gemert droeg orderidder en kruisvaarder Rutger van Gemert zijn bezittingen omstreeks 1200 over aan de Duitse Orde. Ongeveer 150 jaar lang kende Gemert een dubbele heerlijkheid. Vanaf 1366 werd de Duitse Orde volledig soeverein heer van de vrije heerlijkheid Gemert, toen ook de laatste bezittingen van de Heren van Gemert in handen van de geestelijke ridderorde kwamen. (bron: Heemkundekring De Kommanderij Gemert).

Balije van Utrecht

Sinds 1346 en tot op de dag van vandaag is het Duitsche Huis aan de Springweg in Utrecht de hoofdzetel van de Ridderlijke Duitsche Orde (RDO) Balije van Utrecht. Vroeger woonde hier de Landcommandeur, het hoofd van de Balije. Tegenwoordig komt hij hier nog enkele keren per jaar ter vergadering bijeen met zijn kapittelleden.

Landcommanderij Alden Biesen

De Landcommanderij Alden Biesen in Bilzen is een kasteelcomplex van de Duitse ridderorde dat nu in gebruik is als cultuurcentrum van de Vlaamse Overheid.

Routekaart Gemert - Alden Biesen

Routekaart vanuit Gemert naar Alden Biesen.

Deutschordensmuseum Bad Mergentheim

Website van Deutschordensmuseum in Bad Mergentheim (Duitsland).

Route Gemert - Bad Mergentheim

Routekaart van kasteel Gemert naar het museum van de Duitse Orde in Bad Mergentheim.

Malbork Museum

In het Poolse Malbork staat een groot kasteel dat ooit toebehoorde aan de Duitse ridderorde. Het complex staat op de werelderfgoedlijst van de Verenigde Naties.

Route Gemert - Malbork (Polen)

Route vanuit Gemert naar Malbork in Polen.

Geschichte Deutscher Orden (wiki)

Duitse website met uitgebreide informatie over de geschiedenis van de Duitse ridderorde.

Deutschen Orden Wien

De Duitse Orde heeft nog steeds een vestiging in het centrum van Wenen. Naast een kerk en gasthuis is er een schatkamer ingericht met (naar hedendaagse maatstaven) vreemde voorwerpen als een gouden kelk gevormd rondom een Seychellennoot en een handvat gemaakt van de hoorn van een antilope. Bizar is ook een hert met een gewei gemaakt van koraalrif.

Deutscher Orden - Ballei Deutschland

Website van de Duitse Orde in Duitsland.

Ordine Teutonico Sicilia (Italië)

Website van de Ordine Teutonico Secilia op Sicilië in Zuid-Italië.

Ordine Teutonico Rome (Italië)

Website van de ballei 'Ad Tiberim' in Rome.

Kirchliche Konservatorium Opava (Tsjechië)

In Tsjechische stad Opava (350 km ten oosten van Praag) is het Kirchliches Konservatorium gevestigd van de Duitse Orde.

­