GEMERT / BERGEN OP ZOOM / OSS – De voormalige meisjesschool van klooster Nazareth aan het Binderseind in Gemert is genomineerd voor de Brabantse Monumentenprijs 2010. Het gebouw is voorgedragen door Stichting Schoorswinkel en Omgeving met als doel een bijdrage te leveren aan het behoud van dit historische monument in het centrum van Gemert. Op dit moment maken nog 22 schoolgebouwen kans op de prijs, waaronder negen scholen in Oost-Brabant. De winnaar wordt 10 januari bekend gemaakt in Oss.

De Brabantse Monumentenprijs is een initiatief van de Federatie Noordbrabants Monumentenoverleg. De prijs wordt ieder jaar uitgereikt op basis van een actueel thema. Dit jaar is het thema 'Monumentale schoolgebouwen'. Dat was aanleiding voor Stichting Schoorswinkel en Omgeving om de voormalige meisjesschool aan het Binderseind voor te dragen, omdat dit schoolgebouw een van de weinige voorbeelden is in Brabant met een nog bijna volledig intact en authentiek interieur.

Om het belang van behoud van dit historische complex kracht bij te zetten, heeft Stichting Schoorswinkel en Omgeving begin dit jaar een boekwerk samengesteld met achtergrondinformatie en foto's voor de jury. Daarin wordt aandacht geschonken aan de oprichting van klooster Nazareth in 1848 door de Congregatie van Zusters Franciscanessen uit Oirschot en de stapsgewijze oprichting en uitbreiding van de meisjesschool. De school is in 1848 begonnen in de nabij gelegen woning van de familie Borret en verhuisde nadien wegens ruimtegebrek een aantal keren. Omstreeks 1882 werd op de huidige locatie nieuwbouw gerealiseerd die in de eerste decennia van de 20e eeuw uitgroeide tot het huidige schoolcomplex.

Aangezien de Congregatie van Zusters Franciscanessen een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de geschiedenis van Gemert en in het bijzonder aan de ontwikkeling van Gemertse meisjes, vindt Stichting Schoorswinkel en Omgeving het van belang om deze gebouwen te behouden. Momenteel zijn de gebouwen in gebruik als atelier door kunstenaars. Naar de toekomst toe ligt er een stevige uitdaging om zowel het interieur, het kloostercomplex zelf als de omgeving een duurzame herbestemming te geven die recht doet aan de historische context. Dit wordt onderkend in het juryrapport van de Brabantse Monumentenprijs:

"Het vinden van een nieuwe bestemming die geschikt is voor het bestaande gebouw is niet gemakkelijk. Voor de voormalige Nazarethschool, in verschillende fases eind negentiende en begin twintigste eeuw opgetrokken, in Gemert is de toekomst nog onzeker. De school heeft leeg gestaan en biedt nu, voorlopig, ruimte aan kunstenaarsateliers. Het interieur bevat nog talloze authentieke elementen. De gemeente, die het pand bezit, en omwonenden hebben nog geen consensus bereikt over de bestemming van de school en het aanliggend klooster. Er bestaan plannen om de ateliers in het gebouw permanent te maken en de achterliggende kloostertuin tot park om te vormen, maar afbraak dreigt nog steeds. In de ogen van de jury is het karakteristieke gebouw het behoud echter meer dan waard."

Stichting Schoorswinkel en Omgeving zal zich de komende tijd, net als voor het behoud van kasteel en omgeving, ook in blijven zetten voor behoud van klooster Nazareth.