GEMERT - De Eindhovense vastgoedbelegger Moeskops zou volgens het Gemerts Nieuwsblad het kasteel hebben gekocht, aldus een artikel op de website van de krant. Hoeveel Moeskoops voor het historische complex betaalt en wat zijn plannen zijn is nog niet bekend. De Congregatie van de H. Geest en de nieuwe eigenaar zouden vandaag in de loop van vandaag met een persbericht komen. Later meldde het Gemerts Nieuwsblad dat de aankoop van het kasteel nog niet rond zou zijn. Kandidaat-koper Alliance Capital Group, de holding van vastgoedbelegger Tom Moeskops en partner Jan-Willem Neggers, zou volgens dat bericht nog in onderhandeling zijn met de congregatie over een voorlopig koopcontract.

De congregatie van De Heilige Geest wilde in eerste instantie samen met de gemeente Gemert-Bakel het nieuws over de aankoop naar buiten brengen: “Het college heeft een andere keus gemaakt en is zelf met een persbericht gekomen”, aldus een woordvoerder van de gemeente.

Gemerts Nieuwsblad: Vastgoedbelegger Moeskops koopt Gemerts kasteel
Volgens het Gemerts Nieuwsblad is de aankoop van het kasteel nog niet rond. Kandidaat Alliance Capital Group, de holding van vastgoedbelegger Tom Moeskops en partner Jan-Willem Neggers, is nog in onderhandeling met de paters over een voorlopig koopcontract. Dat meldt directieassistent Maikel Cornelissen van Alliance.

Gemerts Nieuwsblad: Alliance: ‘Aankoop kasteel nog niet rond’
De nieuwe eigenaar van het kasteel is geen heer en meester binnen de grachten. De gemeenteraad en het college bepalen of er op het kasteelterrein gebouwd en verbouwd mag worden, zo blijkt uit het bestemmingsplan. Op het kasteel, het park en de ommuurde tuin tegenover het poortgebouw rust de bestemming ‘landgoed’.

Gemerts Nieuwsblad: Geen baas in eigen kasteel

Het Eindhovens Dagblad meldt vanavond dat de koop volgens de financieel adviseur van de congregatie, Theo Naus, 'in principe rond is op de gebruikelijke (bouw) vergunningen en procedures na'. De Alliance Capital Group is volgens het artikel minder stellig: "We zijn inderdaad met de paters in gesprek. Het is echter zeer prematuur om te stellen dat wij de nieuwe eigenaar worden. Want zelfs de aankoopprijs staat nog niet precies vast", aldus woordvoerder Jan Willem Neggers van de Alliance Capital Group.

EERSTE REACTIE STICHTING SCHOORSWINKEL EN OMGEVING

Stichting Schoorswinkel en Omgeving heeft zich de afgelopen jaren intensief ingezet om het kasteelcomplex inclusief groene omgeving te behouden. Uit berichtgeving in het Gemerts Nieuwsblad blijkt dat de kandidaat-koper, Alliance Capital Group, met de gemeente Gemert-Bakel wil gaan onderhandelen over 'een bepaald bouwvolume'. Wat hier precies onder verstaan moet worden, wordt niet duidelijk gemaakt in het artikel. Laat echter een ding duidelijk zijn: Stichting Schoorswinkel en Omgeving zal zich ook de komende jaren blijven inzetten voor behoud van het cultuurhistorisch waardevolle kasteelcomplex inclusief groene omgeving. Het bestuur wacht rustig af, maar ziet voldoende mogelijkheden om eventuele ongewenste ontwikkelingen te voorkomen.