HEEMSTEDE - Stichting Themajaar Historische Buitenplaatsen 2012 heeft een website gelanceerd met daarop alle beschermde Complex Historische Buitenplaatsen in Nederland. Een van de genoemde locaties is het kasteel Gemert. Het overzicht is gekoppeld aan een kaart op Google Maps, zodat een mooi overzicht wordt verkegen van de ligging van alle historische buitenplaatsen. Een dergelijk overzicht bestond nog niet.

Op de website staan circa 550 buitenplaatsen die per provincie zijn gerangschikt. De lijst is de opmaat naar het Jaar van de Historische Buitenplaats 2012 die de stichting volgend jaar organiseert. Met dat themajaar vraagt de stichting aandacht voor het belang van het behoud van dit historische erfgoed.

Zowel het fenomeen Buitenplaats als het aantal locaties zijn nogal abstract. Inkleuring door middel van namen en locaties moeten leiden tot betere herkenning en begrip voor het behoud van historische buitenplaatsen. De lijst is samengesteld in samenwerking met het monumentenregister van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE). Via openbare gegevens en internet is tenslotte de toegankelijkheid van de buitenplaatsen bepaald.

Meer informatie: Jaar van de Historische Buitenplaats 2012