GEMERT – Het Eindhovens Dagblad bericht deze week dat het college van burgemeester en wethouders van Gemert-Bakel vraagtekens zet bij de bedoelingen van Erfgoed Gemert NV, de potentiële koper van kasteel Gemert. Volgens wethouder Ton Vogels zullen de eigendomsconstructie en financiële achtergronden worden nagetrokken, zodra er een vergunningaanvraag bij de gemeente wordt ingediend.

De krant publiceerde donderdag 10 oktober een bericht op de voorpagina en een achtergrondverhaal op de binnenpagina, waarin de eigendomsconstructie van Erfgoed Gemert NV uit de doeken wordt gedaan. Deze NV was eigendom van EVG Group BV, een onderneming waarvan Mortelnaar FJ van den Elzen enig bestuurder en eigenaar is.

Een paar maanden nadat Erfgoed Gemert NV een overeenkomst had gesloten met de congregatie van de H. Geest over verkoop van het kasteel, werd het kasteelcomplex op papier alweer doorverkocht aan Koneca Investments BV op Curaçao. Bestuurders van deze onderneming zijn volgens de krant een onbekende ‘textielmagnaat’ en FJ van den Elzen. Koneca Investments BV is volgens het ED op zijn beurt weer in handen van Breemes Corp NV, eveneens gevestigd op Curaçao. De bestuurders van deze NV zijn volgens het krantenbericht de eerder genoemde ‘textielmagnaat’ en ‘onbekende aandeelhouders’.

Voor wethouder Ton Vogels is deze onduidelijke constructie aanleiding om de gangen van de eigenaars na te trekken, zodra er een vergunningaanvraag wordt ingediend bij de gemeente Gemert-Bakel. Daarbij zal de integriteit van de aanvragers worden bekeken en de herkomst van het geïnvesteerde geld worden getoetst op basis van de Wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur (Bibob).

Het kasteel is op dit moment nog steeds eigendom van de congregatie van de H. Geest. De verkoopprijs (ruim 8 miljoen euro) wordt pas betaald als de vergunningen voor het kasteel rond zijn. FJ van den Elzen houdt zich in een reactie in het ED op de vlakte welke plannen de potentiële eigena(a)r(en) hebben met het kasteelcomplex.

Bron ED: Twijfel rond koop kasteel in Gemert