Stralen of verbleken?
Dat gezegd hebbende groeit het respect voor eerdere eigenaren (en bestuurders) die kasteel en kasteeltuin eeuwenlang  wél in hun waarde hebben gelaten. Alleen in de twintigste eeuw zijn er wat rare dingen bijgebouwd; de refter en de kapel. Het verwijderen van deze onderdelen komt het bijzondere karakter van het complex ten goede. Positief is ook het realiseren van een wintertuin aan de rand van het binnenplein. Nu nog de “derde gracht” herstellen rondom het hoofdgebouw en het kasteel kan weer stralen in zijn oorspronkelijke kracht.

Hoe anders zijn de huidige plannen. Het kasteelcomplex wordt door huidige en toekomstige eigenaren en lokale politici tot winstobject gemaakt. Straks domineert het Grote Geld het centrum van Gemert en rijden er Tesla’s en Audi’s van de “happy few” binnen de kasteelgrachten en over de Ridder Rutgerlaan. De sfeer en het eigene van ons kasteel- en kerkgebied zal dan voorgoed verbleken.

Plan is “kasteelvreemd”
“Kasteelvreemd” is de bouw van een hoog en fors expositiecomplex in de kasteeltuin met daarboven luxe appartementen en kantoren. Ook komt er een weg dwars door de kasteeltuin met aan beide zijden een brug over de gracht. Weg rust rond St. Janskerkhof en Kasteellaan. Dan kun je wel zeggen dat het park weer openbaar toegankelijk wordt, maar de vraag is welk park? Net zo “kasteelvreemd” is de forse hoge nieuwbouw op de binnenplaats met een groot plat (!) dak. Men roept dat het kasteel straks weer open is voor publiek, maar door deze nieuwbouw en het toevoegen van een grote “tuinkamer” bij het hoofdgebouw wordt het zicht op het binnenplein (wat daar van over is) en donjon grotendeels weggenomen.

Kunst & kitsch
Dat wordt extra versterkt door de “kasteelvreemde” ingang van de parkeergarage met een brug over beide grachten aan het Ridderplein. Een gapend gat met rood-witte-slagbomen. Bovendien zal dit leiden tot extra verkeersdruk op het Ridderplein en in de Kerkstraat, terwijl deze straten juist autoluw zijn gemaakt. Als we de prachtige donjon van het kasteel als kunst zien, dan is de geplande volumebouw bij het kasteel te typeren als kitsch. Ook “de politiek” en de kiezer moeten dit niet willen.