Wor 't kestaël már deeger stí
in 't aawe graft te droome
òf 'r van "t laand van óvverzaë
wír Daojtse Ridders kòmme

Zo is een gevoel van ruimte verbonden met een gevoel van vrijheid en hebben rust en ruimte diverse gezondheidsaspecten. Er is verschil tussen de beleving van rust en van stilte. Stilte is vooral de afwezigheid van geluiden. Rust is vooral een innerlijke beleving, een gemoedstoestand, die slechts gedeeltelijk gepaard gaat met weinig geluid. Voor zover het gepaard gaat met geluid is het vooral de afwezigheid van storend geluid. Want lawaai en onrust om je heen nemen aandacht in beslag. Dit wekt irritatie. Het is niet alleen storend, maar je kunt ook niet die aandacht aan je omgeving besteden die je daar graag aan wilt besteden.

Een gevoel van ruimte is verbonden met een gevoel van vrijheid, van persoonlijke controle en je activiteiten zelf kunnen regelen. Het hebben van een gevoel van ruimte heeft te maken met de eenheid van het landschap en met de mogelijkheid je er in opgenomen te voelen. Als het landschap een grote eenheid vormt, heb je het gevoel dat het nog heel lang zo doorgaat. Dit gevoel van continuïteit geeft een gevoel van ruimte. Het wordt aangetast als de eenheid wordt aangetast, bijvoorbeeld door storende elementen (bebouwing, horizonvervuiling, zwerfafval, lawaai, enz).

In Gemert maken veel wandelaars gebruik van het gebied rondom het Kasteel. Mensen die de rust en ruimte opzoeken om te ontstressen of puur voor hun plezier om de eendjes te voeren met de (klein)kinderen.
Gelukkig heeft Gemeente Gemert-Bakel, als Millenniumgemeente, duurzaamheid en leefbaarheid hoog in het vaandel staan. In de centrumvisie staat dan ook:

‘Leefbaarheid in het centrum vraagt om rust en ruimte, licht en lucht tussen de woningen. Zuinig ruimtegebruik betekent dan in dit geval dat niet alle groene plekken worden volgebouwd. Het biedt ruimte voor ontmoeting en ontspanning in de vorm van rust en ruimte. Daarom worden gedurende de reikwijdte van deze visie geen nieuwe woningen gebouwd in de ommuurde tuin van het kasteel.’ Heerlijk toch!

Stichting Schoorswinkel en Omgeving,
p/a Heuvel 38 5421 CN Gemert