Het is even wat rustiger geworden. De ophef over de verkoop van het kasteel aan Vesteda lijkt geluwd. Maar de pogingen om te komen tot een volwaardig alternatief voor de plannen van de paters gaan door! De groep mensen die het voortouw heeft genomen om straks te kunnen laten zien dat het ook anders kan, voelt zich gesterkt door een ferme portie steunbetuigingen en zelfs het aanbod van hulp uit vaak onverwachte hoek. Dat schrijft Simon van Wetten in een bijdrage in het Forum.

Zo waren wij erg blij met het aanbod van “Goed Wonen”. Onze woningbouwvereniging gaf aan graag betrokken te worden bij het te ontwikkelen plan. Vanuit Handel wees men ons op de mogelijkheid om een prachtig Openluchttheater aan te leggen. Tja, er zijn in Handel op dat gebied natuurlijk nogal wat ervaringsdeskundigen. Diverse Spelen, Opera’s en evenementen zouden, gecombineerd met de horeca, ook wat geld in het laatje kunnen brengen.

Veel mensen kwamen met raad en suggesties, bijvoorbeeld over de parkeerproblematiek. Immers, ook bij een andere invulling dan de Vesteda-bejaardenappartementen zullen we het parkeerprobleem onder ogen moeten zien. Men attendeerde ons op de uitstraling van de naamgeving.

“Noem het geen alternatief plan, maar spreek van Buitenplaats Gemert of Kasteel Gemert.eu,” schreef iemand. We kregen adressen van subsidiologen door, iemand hield een pleidooi voor vestiging van een deel van de gemeentelijke organisatie in het kasteel, een ander is voor ons naar Heeswijk geweest en heeft contacten gelegd om te kunnen leren van de ervaringen dáár. Want kasteel Heeswijk is prachtig gerestaureerd én tegelijkertijd redelijk openbaar!

“Maak van een vleugel van het kasteel een hotel met exclusieve uitstraling en een nóg exclusievere bruidssuite,” hield iemand ons voor. En verder is nog benadrukt om onze gedachte de Duitse Orde tot op Europees niveau te accentueren, of te combineren met een kruistochtenmuseum. Het organiseren van beurzen en tentoonstellingen, het uitbouwen van de as kasteel-Boerenbondsmuseum, een Duitse kerstmarkt (uiteraard in december), een ontmoetingscentrum Nederland-Duitsland op allerlei niveau’s, het is maar een greep uit hetgeen men ons heeft aangereikt.

En dan hebben we het nog niet eens over de ideeën en benaderingen die circuleren op het internet-forum. Kijk maar eens bij www.kasteelgemert.nl Met bewondering hebben we kennis genomen van het gepassioneerde pleidooi van dhr. Van Schalen in het Gemerts Nieuwsblad, over het kasteel als religieus erfgoed. Ook dat idee kan meegenomen worden! Daarnaast heeft de politiek zich niet onbetuigd gelaten.

Met name vanuit sommige oppositiepartijen is onverbloemde sympathie voor ons burgerinitiatief. En dat heeft, zo blijkt uit de berichten in deze krant, in ieder geval tijdwinst opgeleverd. En die hebben we hard nodig, want we begrijpen dat alle ideële plannen meteen in de afvalcontainer kunnen, als er geen goed financieel fundament wordt gemetseld. Helaas duurt dat langer dan we hadden gedacht.

De personen waarmee we contact hebben gelegd, zijn op hun beurt met hun achterbannen aan het praten. Dat kost tijd, maar we schatten de uitkomsten positief in. Plannen moeten rijpen. Kom je te vroeg en met een onvolledig plan naar buiten, dan wordt het afgeschoten. Dat zou doodzonde zijn, althans voor iedereen die méér in het kasteel ziet dan alleen een luxe bejaardenwoning. We hopen de paters en 90% (?) van de Gemertse mensen straks enthousiast te kunnen maken! Aan luchtkastelen hebben we niets.

Wordt vervolgd.

Namens een groep bevlogen mensen,
Simon van Wetten