Het college van burgemeester en wethouders heeft onlangs besloten om de procedure, die de bouw van een zorgcomplex tegenover het kasteel mogelijk moet maken, op 14 juli op te starten. Uitgerekend op een moment dat veel mensen met vakantie gaan en zonder dat er in de gemeenteraad inhoudelijk over de plannen van de Congregatie is gediscussieerd. Bovendien staat niet vast of daarmee het kasteel voor de gemeenschap behouden blijft. Evenmin is duidelijk of de Congregatie alsnog het dreigement uitvoert om het kasteel aan de hoogste bieder te verkopen wanneer zij in de omgeving van het kasteel niet mogen bebouwen.

De initiatiefgroep 'Geen woonblok achter de muur: houd het kasteel groen en puur!' vindt deze werkwijze een vorm van onbehoorlijk bestuur en heeft daar de plaatselijke politiek per brief op aan gesproken. Van geen enkele fractie noch partijbestuur hebben we tot op heden een inhoudelijke reactie ontvangen. Ook een uitnodiging om met ons in debat te gaan over de toekomst van het kasteel wordt stelselmatig geweigerd. Via de raadsgriffier hebben de fractievoorzitters begin juni laten weten 'het niet opportuun te achten om op dit moment met derden te debatteren over de toekomst van het kasteel. Zij (de fractievoorzitters, red.) zijn van mening dat er eerst in de vergadering van de gemeenteraad over de toekomst van het kasteel gediscussieerd dient te worden'.

Vreemd genoeg heeft er tot op heden geen enkel inhoudelijk debat in de gemeenteraad plaatsgevonden over de toekomst van het kasteel. Desondanks heeft het college van burgemeester en wethouders op 14 juli de procedure opgestart voor een vrijstellingsprocedure van het bestemmingsplan die bouwen tegenover het kasteel mogelijk moet maken. Deze handelwijze betekent dat de enige mogelijkheid om de omgeving van het kasteel te behouden, is het binnen zes weken indienen van een zienswijze (bezwaarschrift) tegen deze procedure. Na die periode is elk protest zinloos. Daarom hebben diverse leden van onze initiatiefgroep besloten niet op vakantie te gaan. Behoud van het historische kasteel en groene omgeving is ons te dierbaar om over te laten aan de waan van de dag.

Het begint er steeds meer op te lijken dat de tijd zich herhaalt. In de jaren zeventig is in Gemert flinke strijd geleverd om het gebied Schoorswinkel, ten zuiden van het kasteel, te behouden. Destijds was het college van burgemeester en wethouders plus een meerderheid van de raad voor het bebouwen van dit gebied. Uiteindelijk heeft de Raad van State daar een dikke streep doorgehaald. Dertig jaar later doet zich een soortgelijke situatie voor. Zal een meerderheid van de gemeenteraad zich nu weer in laten pakken? In feite heeft de raad diverse kansen laten liggen om daadwerkelijk mee te praten over de toekomst van het kasteel.

Immers bij zo'n belangrijke beslissing had de raad kunnen én moeten besluiten om een uitzondering op de bestaande regel te maken door het mandaat aan het college in te trekken en hierover zelf een besluit te nemen. Door dit niet te doen, heeft het college nu wettelijk gezien alle touwtjes in handen.
Waar dit allemaal toe leidt, is ongewis. Een ding is helder: als het aan de betrokken projectontwikkelaars ligt, wordt de hele omgeving rond het kasteel volgebouwd. Daarmee dreigt een eeuwenoud cultuurlandschap voorgoed te verdwijnen. Als deze plannen daadwerkelijk doorgaan, dan ligt 'ons' kasteel straks in een nieuwbouwwijk. Dat is toch geen gezicht!?

Wij vinden dat je voor een mooi uitzicht niet direct op vakantie hoeft te gaan. Ook dicht bij huis zijn er prachtige gebieden die de moeite waard zijn om te behouden en om van te genieten. Het historische kasteel van Gemert en haar unieke omgeving is daarvan een sprekend voorbeeld. Daarom gaan wij de komende weken namens de inwoners van Gemert die kasteel en omgeving een warm hart toe dragen, werken aan een zienswijze zodat dit bijzondere, cultuurhistorisch erfgoed voor toekomstige generaties behouden blijft.

U kunt ons intussen steunen door een raamposter af te drukken en op een duidelijk zichtbare plaats voor het raam te hangen. Na de vakantie komen we bij u terug. U hoort nog van ons!


Simon van Wetten, Hans van Hoof, Walter van Dongen, Jan van Mierlo, George Gijsbers, Jan van Hoof, Jacques van Lankveld, Wim van den Hout en Wilma van Zeeland namens de initiatiefgroep 'Geen woonblok achter de muur: houd het kasteel groen en puur!'