Het Internationaal Coöperatief Centrum (ICC) wil in het kasteel een opleidingsinstituut starten voor coöperatieve wetenschappen op HBO-niveau. Het kasteelcomplex moet verder onderdak gaan bieden aan een volwaardig conferentiehotel met trainingsruimten, een restaurant en ruimten voor exposities en ontvangst van bezoekersgroepen. De huidige bewoners, de paters van de H. Geest, blijven volgens dit plan in het kasteel wonen. Dat meldt het Eindhovens Dagblad vandaag.

Het Internationaal Coöperatief Centrum Kasteel Gemert is een stichting die onlangs is opgericht om een alternatief plan voor het kasteel te ontwikkelen. Die plannen worden maandag 17 december aan zowel de paters van deH. Geest als het gemeentebestuur van Gemert-Bakel gepresenteerd.
 
Missiewerk
Volgens voorzitter Jan Kerkhof van stichting ICC hebben de paters wel oren naar dit alternatieve plan. "Met een opleiding in coöperatieve wetenschappen, vooral bedoeld voor Afrikaanse studenten die na deze studie met de opgedane kennis naar Afrika terugkeren, wordt het missiewerk van de paters in een andere vorm voortgezet. Dat spreekt ze wel aan."
 
Het alternatieve plan wordt ondersteund door een comité van aanbeveling. Daarin zitten onder anderen Peter Swinkels (oud-topman van Bavaria), prof. dr. ir. Gert van Dijk (Nationale Coöperatieve Raad voor de land- en tuinbouw) en Piet van Schijndel (lid van de Raad van bestuur van Rabobank Nederland).
 
Vesteda
Afgelopen week bleek uit een ander artikel in het Eindhovens Dagblad dat de paters ook nog in onderhandeling zijn met beleggingsmaatschappij Vesteda. Pater Frans Wijnen reageerde daarop: "Maar dat wil niet per definitie zeggen dat we het aanbod van Vesteda ook accepteren." Verder zei pater Wijnen bij die gelegenheid dat hij op de hoogte is van het alternatieve plan. "We hebben ook aangegeven daar open voor te staan, mits het een goed alternatief is én mits het op tijd beschikbaar is."
 
Volgens stichting ICC voorziet het alternatieve plan nadrukkelijk niet in het bouwen van een dertigtal woningen in de ommuurde tuin tegenover het kasteel. Jan Kerkhof: "In dit plan blijft de cultuurhistorische waarde van het kasteel volledig overeind. We hopen dat de paters hier voor kiezen." Het is de bedoeling dat de paters begin januari een definitief besluit nemen over de toekomst van het kasteel.
 
Forum: Geef uw mening in het forum
NOOT: Om deel te nemen aan het forum dient u eerst in te loggen. Indien u nog geen login heeft, moet u zich eerst registeren. Klik in dat geval in het Forum op 'Registreren' en volg de aanwijzingen. NB Dit forum is niet meer beschikbaar.

­