GEMERT - Veel Gemertenaren verzetten zich met hand en tand tegen bebouwing van de ommuurde tuin tegenover het kasteel in Gemert, meldt het Eindhovens Dagblad. Zelfs een bewerking van het Gemertse volkslied van de hand van Gemertenaar Lambèr Vugs, waarin het college van B en W 'mar moet gòn', werd woensdagavond luidkeels gezongen. Ook de paters 'lijken blind en doof', zongen de Gemertenaren.

Inspraakavond
Een groot aantal inwoners maakte woensdagavond gebruik van de mogelijkheid om kritische vragen te stellen. Foto: Initiatiefgroep.
De Congregatie van de Paters van de Heilige Geest informeerde woensdagavond geïnteresseerde burgers over de plannen. Het grootste bezwaar dat de aanwezigen hadden is de hoogte van het gebouw. Dat zou volgens hen het landschapsbeeld te veel aantasten. Het hoogste punt, de refter, wordt elf meter hoog.

Een groot gedeelte van de appartementen waarin de paters uiteindelijk zouden moeten gaan wonen is ingeschat op twee bouwlagen, dus acht meter hoog. Het landschap wordt er volgens stedenbouwkundige Bert Welmers, die de schetsen uitlegde aan de aanwezigen, alleen maar rijker van. Die mening werd met 'boe'-geroep door de zaal ontvangen.

Pater Frans Wijnen probeerde de noodzaak om snel een goede plek voor de paters te realiseren duidelijk te maken. "We hebben een kasteel in de aanbieding. We gaan niet voor de hoogste prijs; het behoud van het kasteel vinden wij erg belangrijk." Burgemeester Jan van Maasakkers en wethouder Harrie Verkampen kregen het zwaar te verduren.

Gemerts volkslied
Inwoners zingen een aangepaste versie van het Gimmerts volkslied, waarin ze het college op de hak nemen. Foto: Initiatiefgroep.
Velen vroegen om de mening van het college over het totale kasteelplan, waarvan ook zestig woningen in de kasteelomgeving onderdeel zijn. "U kunt mij niet dwingen om een mening uit te spreken over een plan dat ik niet ken" , reageerde Van Maasakkers op vragen uit het publiek.

Ommuurde kasteeltuin heeft voorbescherming
Dossier: Meer over het Gemertse kasteel
Omroep Brabant: Korte audioreportage informatie-avond

­