GEMERT - Provinciebestuurder Brigite van Haaften-Harkema (CDA) heeft woensdag 2 december het eerste exemplaar van een nieuw boek over kasteel Gemert op het gemeentehuis van Gemert-Bakel in ontvangst genomen met de titel 'Soevereine Heerlijkheid Commanderij Gemert'. Een exemplaar werd tevens overhandigd aan pater Delisse. Hij nam het boek namens de huidige bewoners, de Congregatie van de Heilige Geest, in ontvangst. Het boek is geschreven door historicus Ton Thelen in samenwerking met andere auteurs.

AMSTERDAM - De Erfgoedstem heeft op 14 oktober de Ergoedagenda uitgebracht. De notitie draagt de naam 'Toon karakter. Zet in op cultureel erfgoed' en bevat vier praktische aanbevelingen over de wijze waarop gemeenten de waarde van het cultureel erfgoed optimaal kunnen laten renderen.

GEMERT - Van 12 oktober tot en met 23 november 2009 ligt op het gemeentehuis van Gemert-Bakel de ontwerp monumentenvergunning ter inzage voor de casco restauratie van het kasteel. De vergunning heeft betrekking op de restauratie van de hoofdgebouwen van het kasteel. Hieronder vallen onder meer het poortgebouw, donjon, voorburcht (Jezuïtenvleugel) en de hoofdburcht.

DEN HAAG - De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), de Federatie Welstand (FW) en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) hebben een handreiking opgesteld voor gemeentelijke monumentencommissies. De handreiking bevat tips en aanbevelingen op welke wijze gemeentelijke monumentencommissies professioneler kunnen functioneren.

GEMERT - Het college van burgemeester en wethouders heeft dinsdag 6 oktober het besluit genomen om de op 7 juli 2009 verleende monumentenvergunning voor het bouwen van Het Convent tegenover het kasteel Gemert in te trekken. Volgens het besluit gaat de gemeente de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE) en de rechtbank in 's-Hertogenbosch op de hoogte stellen van dit besluit.

­