Gepubliceerd op woensdag 22 december 2010 19:34
GEMERT-BAKEL - De gemeente Gemert-Bakel, provincie Noord-Brabant en de Congregatie Paters van de Heilige Geest voeren duk overleg over de toekomst van Kasteel Gemert aan het Ridderplein. De gemeente praat met de paters (die het kasteel in eigendom hebben) over aankoop. De provincie heeft restauratie van het kasteel deze maand opgenomen in het fonds Agenda voor Brabant voor de ontwikkeling van cultuurhistorische complexen. Er is nog niets ondertekend, aldus het Eindhovens Dagblad.

GEMERT / BERGEN OP ZOOM / OSS – De voormalige meisjesschool van klooster Nazareth aan het Binderseind in Gemert is genomineerd voor de Brabantse Monumentenprijs 2010. Het gebouw is voorgedragen door Stichting Schoorswinkel en Omgeving met als doel een bijdrage te leveren aan het behoud van dit historische monument in het centrum van Gemert. Op dit moment maken nog 22 schoolgebouwen kans op de prijs, waaronder negen scholen in Oost-Brabant. De winnaar wordt 10 januari bekend gemaakt in Oss.

HOEVELAKEN - Eigenaren en gebruikers van religieus erfgoed die te kampen hebben met leegstand en dreigend verval, kunnen voortaan de hulp inroepen van de Stichting Behoud en Herbestemming van Religieus Erfgoed. Deze nieuwe organisatie organiseert kennis, professionaliteit en financieringscapaciteit, bij het in praktijk brengen van neven- en herbestemmingen voor religieus erfgoed.

DEN BOSCH – Provinciale Staten (PS) van Brabant hebben vrijdag 10 december hun goedkeuring uitgesproken om 300 miljoen euro te investeren in het kader van de Agenda van Brabant. Het geld voor de investeringen komt uit de opbrengsten van de verkoop van energiebedrijf Essent. Van dit bedrag zal 61 miljoen euro worden besteed aan de ontwikkelingen van cultuurhistorische complexen.

GEMERT - Volgens waarnemend burgemeester Hans Haas is er geen datum geprikt voor het sluiten van een voorlopige koopakte voor het kasteel. Dat zegt de burgemeester vrijdag 3 december in reactie op uitlatingen van pater Frans Wijnen in het Gemerts Nieuwsblad. Volgens Wijnen zou het afhangen van de onderhandelingen die de gemeente met verschillende partijen voert of deze datum gehaald wordt:

­