GEMERT – 'Kasteel Gemert komt vrijwel zeker niet in handen van de gemeente Gemert-Bakel als zij deze maand de transactie niet helemaal rondbreit', meldt het Eindhovens Dagblad vandaag in een artikel. Volgens deze krant zou de congregatie van de H. Geest nog een kandidaat-koper hebben voor het kasteel. De congregatie wil echter niet zeggen wie de kandidaat is.

Volgens het bericht zou de kandidaat niet van plan zijn om het kasteel aan het Ridderplein zelf te gaan exploiteren. 'Dat kan betekenen dat exploitatieplannen die er al liggen gewoon door kunnen gaan', aldus woordvoerder Frans Wijnen in het Eindhovens Dagblad. Waarop deze uitspraak is gebaseerd, wordt niet duidelijk gemaakt in het artikel.

Feit blijft dat elke koper te maken krijgt met de gemeente en met bindende regels en wetgeving. Het kasteelcomplex is immers een rijksmonument dat onder bescherming staat van de Monumentenwet. Het ten tonele voeren van andere kandidaten voor overname van het kasteel is niet nieuw. "In 2008 schermde de congregatie ook al diverse malen met andere kandidaten die belangstelling zouden hebben voor het kasteel. Ook toen zijn er nooit namen op tafel gekomen", aldus Stichting Schoorswinkel en Omgeving.

­