'Paters willen maximaal negen miljoen en bouwvergunning voor 1 april' kopte het Gemerts Nieuwsblad afgelopen vrijdag. Hoewel de handelwijze van het gemeentebestuur op een echte soap begint te lijken, is er allerminst sprake van een grap. Op 18 november besloot de gemeenteraad (uitgezonderd Realisten 2006, Lokaal Liberaal en het PvdA-raadslid Wil Groenen) halsoverkop tot aankoop van het kasteel. Een onderbouwd totaalplan was volgens CDA, Dorpspartij, PvdA en VVD ineens niet meer nodig. Vreemd, want deze fracties zijn ruim een jaar lang elke discussie uit de weg gegaan onder het motto: 'We nemen pas een besluit als er een totaalplan op tafel ligt'.

GEMERT - De initiatiefgroep 'Geen woonblok achter de muur: houd het kasteel groen en puur!' heeft het college van burgemeester en wethouders in een brief verzocht geen onomkeerbare feiten te creëren zolang er bezwaar- en beroepsprocedures lopen. In de brief wordt onder meer opgeroepen de bouwers opdracht te geven de muur rondom de tuin tegenover het kasteel niet te beschadigen of te slopen. 'Wij hopen dat u niet kiest voor een politiek van voldongen feiten', aldus de initiatiefgroep.

GEMERT - Jacques van Schijndel, lid van de initiatiefgroep, heeft dinsdag 18 november tijdens de raadsvergadering zijn visie gegeven op de ontwikkelingen rond het kasteel. "Alles bij elkaar spreken we over bijna zes en een half miljoen! Dekkingsplan of ontdekkingstocht? Ik heb zo mijn vragen bij het dit dekkingsplan." Volgens Van Schijndel past het tempo waarin de gemeenteraad nu beslissingen moet nemen niet bij het algemene belang en de grote historische overdracht.

GEMERT - Jan van Mierlo heeft dinsdag 18 november tijdens de raadsvergadering het woord gevoerd namens de initiatiefgroep 'Geen woonblok achter de muur: houd het kasteel groen en puur!'. "Er ligt nog steeds geen totaalplan op tafel en de financiering voor de aankoop van het kasteel rammelt aan alle kanten", aldus Van Mierlo. Verder stelde hij dat bij de afhandeling van de zienswijzen 'knoei- en broddelwerk is geleverd'.

GEMERT - Wilma van Zeeland heeft dinsdag 18 november namens Stichting Schoorswinkel en Omgeving het woord gericht tot de gemeenteraad. Ze deed daarbij geen poging meer de raadsleden te overtuigen. "Die argumenten heeft u al uitvoering van ons gehad." Wel ging ze uitgebreid in op de gemiste kansen en de poging om mensen die bezwaar maken tegen de bouw in de ommuurde tuin een schuldgevoel aan te praten.

­