RHENEN - Carla Oldenburger uit Rhenen (adviseur op het gebied van historische tuinen en parken als monumenten van ons groene, culturele erfgoed) stuurde via Twitter spontaan een ontwerptekening van het kasteelpark uit de jaren dertig. ‘Bijzonder park. Mooi helder ontwerp van tuinarchitect John Bergmans uit 1937.’ Uit een vergelijking tussen het oorspronkelijke ontwerp en een luchtfoto blijkt dat het kasteelpark anno 2014 nog bijna volledig intact is.

AMERSFOORT -  De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) heeft het kasteelcomplex, de ommuurde tuin tegenover het poortgebouw en landerijen op 27 december officieel aangewezen als “Historische Buitenplaats”. Het kasteelcomplex was al langer een Rijksmonument. Nu staat ook de omgeving onder bescherming van de Monumentenwet.

HEEMSTEDE - Stichting Themajaar Historische Buitenplaatsen 2012 heeft een website gelanceerd met daarop alle beschermde Complex Historische Buitenplaatsen in Nederland. Een van de genoemde locaties is het kasteel Gemert. Het overzicht is gekoppeld aan een kaart op Google Maps, zodat een mooi overzicht wordt verkegen van de ligging van alle historische buitenplaatsen. Een dergelijk overzicht bestond nog niet.

GEMERT-BAKEL Het college van burgemeester en wethouders heeft op 8 februari besloten om de contouren en beschrijving van de buitenplaats Kasteel Gemert vast te stellen. Dit betekent dat de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE) nu aan de slag kan met de definitieve aanwijzing van het Kasteel Gemert en de aangelegde omgeving als buitenplaats. Dit laat de gemeente weten vandaag in een persbericht.

­