RHENEN - Carla Oldenburger uit Rhenen (adviseur op het gebied van historische tuinen en parken als monumenten van ons groene, culturele erfgoed) stuurde via Twitter spontaan een ontwerptekening van het kasteelpark uit de jaren dertig. ‘Bijzonder park. Mooi helder ontwerp van tuinarchitect John Bergmans uit 1937.’ Uit een vergelijking tussen het oorspronkelijke ontwerp en een luchtfoto blijkt dat het kasteelpark anno 2014 nog bijna volledig intact is.

ontwerptekening van het kasteelpark uit de jaren dertig

 

Bovenstaande ontwerptekening is van John Bergmans uit 1937. Hieronder een luchtfoto van hetzelfde park anno 2014. De omgeving buiten het park is in 2011 officieel aangewezen als 'Historische Buitenplaats' door de Rijksdienst Cultureel Erfgoed (RCE).

 

 http://www.kasteelgemert.nl/cms2/images/stories/nieuws/kasteelpark_2014.jpg

 

Naar aanleiding van de ontwerptekening en luchtfoto schreef Carla Oldenburger ook nog een bijdrage op Facebook. ‘Leuk om nu eens een luchtfoto en een ontwerp van een historische buitenplaats uit 1937, naast elkaar te zien. Hierbij laat ik ook nog de beschrijving volgen uit de ' Gids voor de Nederlandse tuin- en landschapsarchitectuur ', deel 4, 2000.’

­