ED: 'Gemert moet westrand koesteren'

GEMERT - De westrand van Gemert is een karakteristiek gebied en dat moet in de toekomst vooral ook zo blijven. Sterker nog; Gemert moet de grotendeels historische westelijke kant van het dorp 'koesteren'. Dat stelde landschapsarchitecte Friederike Danz van stedenbouwkundig bureau BügelHajema uit Amersfoort woensdagavond tijdens een drukbezochte informatiebijeenkomst in het gemeentehuis over de toekomst van het gebied. Daarbij kwam ook de mogelijke bebouwing in de ommuurde tuin tegenover het kasteel regelmatig ter sprake.
 
Gemert-Bakel wil een visie op het gebied vaststellen om antwoord te kunnen geven op 'de vele particuliere ideeëen en initiatieven in het gebied waar de gemeente met enige regelmaat mee geconfronteerd woord', stelde burgemeester Jan van Maasakkers in zijn inleidingspraatje. "De nog vast te stellen visie is géén bestemmingsplan", benadrukte hij. "In de visie moeten we als gemeente vaststellen wat de karakteristieken van het gebied zijn, zaken waar we zuinig op moeten zijn. Als we die visie hebben, kunnen we vervolgens bekijken of de huidige bestemmingsplannen nog goed zijn. Is dat niet zo, dan kunnen die worden aangepast."
 
"De lijn wijkt op dat specifieke punt af van de algemene intentie die uit het stuk spreekt", merkte Lambèr Vugs vanuit het publiek op. "Dat vind ik schizofreen." Van Maasakkers was het daar niet mee eens. "Wij hebben als gemeentebestuur altijd gezegd dat bouwen binnen de muur bespreekbaar is als de paters kunnen aantonen dat dat voor behoud van het kasteel noodzakelijk is. Dat wil dus niet zeggen dat wij bij voorbaat sowieso vóór bebouwing van de tuin zijn, dat is iets anders."
 
In de visie van BügelHajema moet er in elk geval zeer terughoudend worden omgesprongen met nieuwbouwplannen in het gebied, benadrukte landschapsarchitecte Danz. Voordat de visie uiteindelijk door de gemeenteraad wordt vastgesteld, komen er de komende tijd nog drie informatiebijeenkomsten voor bewoners van de kleinere deelgebieden van Gemert-West, te weten de Pandelaarse Kampen, het kasteel en omgeving en De Bloemerd. Precieze data voor die bijeenkomsten zijn nog niet bekend.