College: 'Mix van particulier en publiek beste'

GEMERT - Volgens het college van burgemeester en wethouders zou een combinatie van particulier en publiek de beste kansen bieden op een succesvolle herbestemming en exploitatie van het kasteel. Die conclusie trekt het college na 'een oriëntatie op de herbestemming van historische complexen', aldus een bericht op 25 april in het Gemerts Nieuwsblad.
 
Volgens dat bericht heeft het college bestaande projecten in Nederland onder de loep genomen en met betrokken partijen gesproken over de herbestemming en exploitatie van oude complexen. Burgemeester Jan van Maasakkers zegt dat daarbij 'bijna altijd voor een mix van particuliere en publieke initiatieven en functies wordt gekozen'.

Historische façade
Bijvoorbeeld wonen en zorg in combinatie met een restaurant en een expositieruimte. Het Kruisherenhotel in Maastricht, dat in een middeleeuws klooster is ondergebracht, is volgens het college een goed voorbeeld. "Respect voor de historie is essentieel. Het oude moet zoveel mogelijk intact blijven", aldus Van Maasakkers in het Gemerts Nieuwsblad. Hij voegt er echter direct aan toe dat 'het niet wenselijk is dat alleen de historische façade overeind blijft'. Deze uitspraken worden echter op geen enkele wijze verder uiteengezet of verklaard in het artikel.

Het college zegt verder 'te hechten aan passende huisvesting voor de paters binnen de grachten of eventueel in de ommuurde tuin'. Deze uitspraak is opmerkelijk. Tot voor kort was er namelijk geen sprake meer van de mogelijkheid om 'binnen de grachten' woonruimte voor de paters te realiseren. Van Maasakkers sluit af met de opmerking er vertrouwen in te hebben dat er een passende oplossing gevonden kan worden voor het kasteel: "Mijn optimisme is nu groter dan voor de oriëntatie."
 
{mxc}