ED: 'Gemert-Bakel benadert archeologie negatief'

GEMERT - De gemeente Gemert-Bakel komt als het om archeologie gaat steeds vaker voor verrassingen te staan door gebrek aan beleid op dat gebied. Dat stellen Stichting Archeologisch Samenwerkingsverband Gewest Helmond en Omgeving (SAS) en de Archeologische Vereniging Kempen- en Peelland (AVKP) vandaag in een artikel in het Eindhovens Dagblad.

 

In een gezamenlijke brief aan de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders laten beide instellingen weten dat de gemeente Gemert-Bakel archeologische onderzoeken 'steeds vaker tamelijk negatief benadert'. Directe aanleiding voor de brief vormen uitlatingen van Verkampen over recente opgravingen bij De Peij in Gemert en bij uitbreidingsplan Bakel-Zuid. Volgens de archeologen had de gemeente kunnen weten dat er in Bakel-Zuid oude vondsten gedaan zouden worden.

De archeologie krijgt vaak de schuld van de vertraging die onderzoek veroorzaakt, concluderen de briefschrijvers. 'De gemeente heeft echter nagelaten om archeologisch onderzoek in de procedures en de planning op te nemen', zo staat in de brief. Bovendien had de gemeente volgens de briefschrijvers in het geval van Bakel-Zuid beter meteen een volledig onderzoek kunnen laten uitvoeren, omdat dan minder tijd verloren was gegaan.

'Door het ontbreken van archeologisch beleid bij de gemeente en de versnipperde aandacht voor en werkwijze bij archeologie kunnen dit soort 'verassingen' ontstaan', staat in de brief. 'Het is niet gepast om de eigen gebrekkige werkwijze te verhullen door de schuld ergens anders neer te leggen.'

Volgens wethouder Verkampen is dat laatste absoluut niet het geval. "Jarenlang hebben we op vrijwillige basis al veel meer aan archeologie gedaan dan dat wettelijk verplicht was. De laatste jaren is er steeds meer in de wet vastgelegd en daarmee ook een stuk bureaucratischer gemaakt en dát is wat me mateloos irriteert, vooral omdat bijvoorbeeld in zo'n plan in Bakel een grote groep starters maanden langer moet wachten dan was gepland." Verkampen is 'allesbehalve tegen opgravingen'. "Als er mooie dingen worden gevonden, is dat alleen maar prima. Het is alleen jammer dat het door landelijk beleid allemaal stroever gaat."

Bron: Eindhovens Dagblad