ED: Kasteelplannen zetten Gemert voor het blok

GEMERT - Als de gemeente Gemert het bouwplan bij het kasteel afwijst, wordt het meteen daarna verkocht aan de meest biedende. Dat stelt woordvoerder pater Frans Wijnen van de Congregatie van Paters van de H.Geest, die het kasteel en landerijen daaromheen bezit. "Ja, de zaak staat nu op scherp. Onze nieuwe plannen zijn definitief. Er is daarbinnen vrijwel geen onderhandelingsruimte. De deelnemende partners hebben de plannen goed doorberekend. Het kan echt niet meer anders", aldus Frans Wijnen in het Eindhovens Dagblad.

De congregatie zegt afwijzing van haar plannen door de gemeente en gemeenschap niet te vrezen, want 'er komen al jaren telefoontjes binnen van makelaars die graag iets willen beginnen met het kasteel en daarvoor willen betalen'. "Gemert moet nu kiezen en hoeft daar niet verrast over te zijn. We zijn al vijf jaar bezig over de toekomst van het kasteel. Het kan eenvoudigweg niet blijven duren. Het gebouw is niet geschikt voor ouderen en het onderhoud wordt te kostbaar."

Raadslid Joek Vlasblom (Lokaal Liberaal): "Het is demagogie en kretologie van de paters om Gemert met de rug tegen de muur te zetten met de keuze tussen kasteel of weiland."

CDA-fractieleider Anke van Extel is heftig geschrokken van de bebouwingsplannen: "Ik kan zeggen dat als hier aan vastgehouden wordt, dan wordt wat ons betreft helemaal niets."

Wilmie Steeghs, fractieleider van de Dorpspartij: "Overdonderd ben ik. Afgezet tegen het gepresenteerde plan wordt het een zeer moeilijke taak voor de gemeenteraad om hier uit te komen. Een snelle procedure voor bouwplannen rond het kasteel kunnen we al helemaal vergeten."

PvdA-fractieleider Jeanine van Cronenburg: "We hebben al moeite met een noodscenario om de paters eventueel te huisvesten binnen de ommuurde kasteeltuin. Als daar nog woningbouw bijkomt, is dat onbespreekbaar."

Vooraanstaand heemkundige Ad Otten is ervan overtuigd dat de paters in Gemert geen enkele medestander vinden voor hun plannen. Pater Wijnen vindt niet dat hij zich moet verdedigen als het kasteel uiteindelijk naar de meest biedende zou gaan en misschien verloren gaat voor de Gemertse gemeenschap. De paters gaan door de transactie (vervreemding kasteel en grond) geen luxe leven leiden, zegt hij. "Plannen moeten voor de partners, waaronder de congregatie, financieel natuurlijk aantrekkelijk zijn. De congregatie krijgt een stevige vergoeding, die zij ziet als een solidariteitsverplichting naar haar leden wereldwijd die vaak in erbarmelijke situaties, zoals oorlog en rampen, werken.".