ED: Verzet tegen plannen kasteel groeit

GEMERT - In Gemert groeit het verzet tegen de plannen die de Congregatie van de Heilige Geest heeft met het kasteel in het centrum van het dorp. Met name de bouw van drie ommuurde woonblokken met telkens twintig woningen bij de Heilige Geestlaan stuit op weerstand bij een grote groep Gemertenaren, aldus bericht het Eindhovens Dagblad.

Tegenstanders van het plan hebben zich nu verenigd in een actiegroep. Ook heemkundekring De Kommanderij is niet blij met het nieuwe plan. Het bestuur van de vereniging heeft 'met verbazing en ontzetting kennis genomen' van de plannen, zo laat zij in een schriftelijke verklaring weten. Met de plannen voor nieuwe woningen in het gebied De Hoef gaan de paters van de congregatie een stap te ver, vindt Marianne Geerts, een van de leden van de actiegroep die uit zo'n twintig personen bestaat. (Inmiddels ruim 60; postmaster www.kasteelgemert.nl)

"Het opmerkelijkste vind ik dat de paters aangeven dat het inmiddels al twee voor twaalf is geweest en dat de nood dus ontzettend hoog is als het gaat om de huisvesting van de paters zelf. Dan is het moeilijk te begrijpen dat ze voor een plan kiezen waarbij bij voorbaat al duidelijk is dat het in procedureel opzicht een lang verhaal wordt", aldus Geerts. "Want dat hier veel bezwaren tegen zullen komen, zal voor niemand een verrassing zijn."

Het bestuur van De Kommanderij benadrukt in haar verklaring dat woningbouw 'net als bouwen binnen de ommuurde tuin' op bezwaren van de heemkundekring stuit. 'Wij hopen dat er een acceptabele oplossing komt voor de huisvesting van de paters, maar bebouwing aan de Heilige Geestlaan kan wat ons betreft geen deel uitmaken van de plannen', aldus het bestuur.

De Stichting Internationaal Coöperatief Centrum (ICC) Kasteel Gemert, een van de deelnemers in de plannen, gaat nog steeds uit van een sluitende exploitatie van de plannen voor een coöperatief opleidingscentrum bínnen de kasteelgrachten. "Onze ideële doelstelling staat nog steeds kaarsrecht overeind, los van de plannen die buiten het kasteelterrein zijn ontwikkeld" , aldus ICC-projectleider Jan Kerkhof. Uit het plan stappen, is voor de stichting nu geen optie. "We zijn nog in de race. Daar zijn we blij mee, los van wat we van de rest van het plan vinden. Het is aan het bevoegd gezag om daar een oordeel over te vellen."