Maij-Weggen steekt Gemert de helpende hand toe

subsidie kasteelAfgelopen week stond er een klein, maar zeer belangrijk, berichtje op de voorpagina van het Gemerts Nieuwsblad: tijdens haar afscheidsbezoek als Commissaris van de Koningin heeft Hanja Maij-Weggen een overduidelijke hint gegeven aan de gemeente Gemert om geld bij de provincie aan te vragen  voor het behoud van ons kasteel. Een zeer opmerkelijke uitspraak, want meestal moet je als gemeente bij  andere overheden smeken om geld te krijgen voor lokale projecten.
 
Wel, gemeente Gemert zo'n kans voor open doel laten we toch niet glippen? Er zijn werkelijk miljoenen Europese euro's die Maij-Weggen gereserveerd heeft voor dit soort projecten, en als ze dan zelfs nadrukkelijk vraagt om een verzoek voor een bijdrage in te dienen dan ga je als verantwoordelijke bestuurder onmiddellijk aan de slag. Eens te meer is het dan overbodig om binnen de tegenoverliggende muur te willen bouwen, want met een goed totaalplan krijg je het benodigde geld van de provincie. De vervelende strijd die nog steeds diverse groeperingen ( vooral Heemkundekring) splijt, kan dan eindelijk afgesloten worden en kunnen we ons gezamenlijk positief gaan richten op de toekomst van het kasteel.
 
Extra subsidie
En dit is trouwens niet het enige "potje" bij de provincie. Mevrouw van Haaften (gedeputeerde cultuur) heeft eind 2008 aangekondigd dat dit jaar extra subsidie gereserveerd wordt (opnieuw miljoenen) voor de restauratie van kastelen (en mogelijk kloosters). Een dubbel aanbod dus. Bijkomend voordeel van provinciale subsidie voor ons kasteel, is dat puur commerciële partijen voorlopig buiten boord gehouden kunnen worden bij de planvorming. 
 
De provincie zal die namelijk niet op het oog hebben als het gaat om subsidie te verstrekken aan cultureel waardevolle projecten.  Projectontwikkelaars worden door de provincie uiteraard niet betaald uit deze potten. Eerst  moet er in Gemert maar eens een totaalplan voor het kasteel en haar omgeving gemaakt worden vanuit een ideaal zoals dat ontworpen wordt door een groep lokale vertegenwoordigers van betrokken organisaties, aangevuld met deskundigen van buitenaf die geen commercieel belang hebben bij deze plannen. Volg dan ook nog het advies van de Nederlandse Kastelen Stichting en haal er deskundigen bij die verstand hebben van herbestemmingen van kastelen.
 
Kosten deskundigen
De kosten van die deskundigen kunnen namelijk ook uit dat fonds betaald worden. Uitgangspunt kan zijn  het Internationaal Coöperatief Kenniscentrum, dat gehuisvest wordt  binnen het kasteel, (want dat idee ligt blijkbaar goed bij onze gemeenschap én bij de provincie) en bouw dat uit tot een waardige bestemming voor alle Gemertenaren.

Nogmaals, Stichting Schoorswinkel en Omgeving en de initiatiefgroep 'Geen woonblok achter de muur, houd het kasteel groen en puur!' is blij met het aanbod van Maij-Weggen en we gaan er van uit dat ons gemeentebestuur dit aanbod met beide handen aangrijpt en haar connecties zal gebruiken om een grote bijdrage van de provincie binnen te halen voor het kasteel.

Europese  en provinciale subsidie binnenhalen is geen kleinigheid en kost  moeite en langdurige inspanning, maar wij vinden dat de toekomst van het kasteel en van Gemert dat dubbel en dik waard is. Ook wij willen daar graag onze bijdrage aan leveren.

Stichting Schoorswinkel, /a Heuvelsepad 44 Gemert
 
{mxc}